Saturday, August 1, 2015

Jiwa Kosong

Salam semua. Saya harap semua sihat sejahtera. Kalau saya x open blog ni dan x tengok daisy path kat tepi blog ni, saya xsedar pun saya dah pun 6 tahun 1 bulan  kahwin. Rasa macam baru je kahwin. Maybe sebab hidup masih berdua. Selama 6 tahun ttc ini macam2 perasaan ada. Hari ni saya berjauhan dengan dia sebab saya outstation ke luar negara. Hari ni dah masuk hari ke-9 saya berjauhan dengan si dia. Ada hikmah saya berjauhan dengan dia kali ni. Lately, kami kerap berselisih faham tentang benda2 yang kecik. Yang pastinya hal tu mesti berpunca dari saya yang terlalu sensitif, terlalu stress, terlalu fikirkan negatif, kuat merajuk dan mudah marah. Rasa macam jahat sangat saya ni dan terlalu ikutkan perasaan. Rasa banyak sangat dosa dengan si dia. Mujur sebelum berangkat haritu, saya sempat mintak maaf dari dia. Rasa tenang sikit lepas mintak maaf dia.

Sepanjang saya disini, saya sangat rindu dia. Betul lah org cakap,bila berjauhan baru terasa appreciate sangat moment2 bersama-sama. Bila saya teringat si dia kat sini, saya jadi sebak sebab saya terfikir akan perihal hidup kami yang masih berdua. Kadang2 saya buntu mengenai perihal ttc ini, xtau nak usaha macam mana, xtau macama mana nak mulakan balik journey ttc ini..semuanya jadi macam serba serbi xkena. Nak discuss dengan dia pasal ni dia xbyk pun respon..respon biasa dia hanya "InsyaAllah, ada rezeki kita nanti". Bukan saya xboleh terima respon dia or takdir ni. Cuma kadang2 saya teringin sangat meluahkan perasaan saya pasal ttc ini kepada seseorang dan orang tu boleh beri kata semangat kat saya untuk teruskan perjuangan ini. Bukan si dia x berikan kata semangat, tapi biasa lah lelaki fikirannya lebih mudah dari perempuan yang lebih kompleks. Saya nakkan kata2 semangat yang lebih lagi. Dalam erti kata lain saya amat perlukan sahabat..of course perempuan..sebab pada saya hanya golongan sekaum sahaja faham diri mereka yang kompleks ni.

Tapi, saya tau saya tiada sahabat begitu memandangkan saya telah menjauhkan diri dari sahabat2 saya. Sebabnye saya pasti golongan ttc tentu faham kenapa sebabnya saya rasa rendah diri sangat sebab saya saje yang masih hidup berdua. Rata2 sahabat saya sentiasa update satu sama lain perihal anak2. Kakak2 di ofis saya pula saya susah nak percaya sebab mereka berpotensi untuk menjaja cerita pasal kita (yang ni saya ada experience n serik sangat nk cerita pada diorang). Setelah saya berfikir panjang, saya rasa jalan terbaik adalah dengan meluahkan di blog ini. Rata2 sahabat ttc di luar sana juga berpendapat meluahkan hati di blog sebagai satu terapi untuk teruskan perjuangan ttc ini. InsyaAllah, lepas ini akan lebih kerap saya menulis.

Sekian, untuk hari ini, jumpa lagi. =)

3 comments:

  1. hi eina, . agree with u...mmg kat blog la tempat i merempan luahkn isi hati. bukan nak tangisi, just nak luahkn perasaan. after that, ya... I'll be OK.

    keep on writing dear. bukan untuk luahan perasaan ja, but also to motivate diri sendiri. I doakan Allah beri kekuatan for u untuk terus kan usaha TTC. It's hard, but keep on positive thought ya... take care :-)

    ReplyDelete
  2. Hi.. just came across ur blog.. worry not as there is many people out there shared the same journey as u...

    Salam perkenalan..

    ReplyDelete
  3. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete